Tips

Op deze pagina wat tips uit eigen doos om energie te besparen. Met wat googelen zul je wellicht de meeste ook al vinden, maar onderstaande tips zijn in ieder geval door ons zelf "getest".

  • Schaf een energiemeter aan en meet wat je apparaten verbruiken, want meten is weten! Met name het sluipverbruik kan interessant zijn. Soms verbruiken apparaten die helemaal uit staan nog steeds significant veel stroom, zoals onze PC randapparatuur. Een stand-by stopper kan zich binnen een jaar terugverdienen.
  • Vervang oude apparatuur door nieuwe. Oude apparaten verbruiken duidelijk meer energie dan nieuwe dus het is weer een kwestie van tijd dat je deze aanschaf terugverdiend. Natuurlijk moet je bij die aanschaf wel letten op het energielabel. In ons geval scheelt het vervangen van de koelkast ruim 100 euro per jaar aan energie.
  • Koop spaarlampen. Een inkoppertje, maar gloeilampen verbruiken inderdaad significant meer stroom dan spaarlampen en de aanschaf heb je er dan ook al snel uit.
  • Schaf een zonneboiler aan. De terugverdientijd is zo'n 6-8 jaar en hij gaat tientallen jaren mee.
  • Gebruik hotfill voor je wasmachine en vaatwasser. Dat scheelt de helft aan energie dat deze apparaten nodig hebben voor een programma. Dat kan door het apparaat direct aan te sluiten op het warm water, of door er een kastje tussen te zetten. Zo'n kastje is echter redelijk duur en is niet zo snel terugverdiend.
  • Schaf zonnepanelen aan. Dit kan rendabel zijn, maar houdt er rekening mee dat je dan wel flink moet investeren (zo'n 12.000 euro). De huidige subsidieregeling is dusdanig dat hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe korter de terugverdientijd is. Je moet dan ook panelen hebben die minimaal 2500 Wp opleveren om quitte te kunnen draaien in 15 jaar, wanneer de subsidieregeling afloopt.