Waarom zou ik?

Het milieu staat de laatste tijd redelijk in de belangstelling. Energie besparen zou je inmiddels 'hot' kunnen noemen. Het gat in de ozon is regelmatig in het nieuws en het ijs op de noordpool wordt dagelijks gemeten. Maar of dat nu allemaal waar is, daar verschillen de meningen nog wel eens over. Daarom onze argumenten om slim om te gaan met energie nog eens op een rijtje.

  • Hoe je het ook wendt of keert, de voorraad fossiele brandstoffen is eindig. De prijzen van energie stijgen gestaagd, en naarmate de voorraden verder opraken zullen de prijzen sneller stijgen. Nog geen jaar geleden (2008) werd er steen en been geklaagd over de torenhoge olieprijzen. Eind 2008 kelderde die naar beneden vanwege de wereldwijde crisis en je hoorde er niemand meer over. In 2009 is de olieprijs inmiddels alweer met meer dan 100% gestegen. De verwachting is dat de olieprijs volgend jaar (2010) alweer alle records gaat breken. Wie zal het zeggen? Maar 1 ding is zeker; energie uit fossiele brandstoffen gaat duurder worden. Zelf opgewekte energie is er altijd en voor een vaste, lage, prijs.
  • Het verstoken van fossiele brandstoffen is hoe dan ook sterk vervuilend. Mocht je niet overtuigd zijn dan stel ik voor een week in Mexico stad of Shangai te verblijven. Mensen worden daar gewoon ziek van de luchtvervuiling, en toch is dat nog geen reden om er echt wat aan te doen. We willen toch allemaal een schone leefomgeving en schoon water? Dan zullen we daar ook naar moeten leven.
  • Energie besparen is ook geld besparen! Natuurlijk geldt dat niet voor alles, zoals voor de welbekende zonnepanelen waarvoor de subsidieregeling alleen gunstig is voor de rijksten onder ons. Wel is het zo dat het vaak hoge initiele kosten (spaarlampen, zonnepanelen, zonneboiler) met zich meebrengt die op termijn terugverdiend moeten worden. Lange termijn investeren dus. Maar de kans dat je het terugverdiend is vele malen groter dan het geld stoppen in aandelen, we weten inmiddels allemaal wat daarmee kan gebeuren.