Consumeren of consuminderen?

Jarenlang leefde de mensheid volgens het principe van consumeren. Maar tijden veranderen. De voorraad fossiele brandstoffen is eindig; prijzen van energie zullen in rap tempo stijgen zodra die op dreigen te raken. Zo breekt de olieprijs record na record, en ook al is hij nu even wat gezakt, een nieuw record wordt volgend jaar (2010) alweer verwacht. Daarnaast is het verstoken van steenkool, olie en gas zwaar vervuilend. Sinds kort lijkt deze problematiek eindelijk de aandacht te krijgen die het verdiend. Hoe langer we wachten met verandering, hoe moeilijker het zal zijn om te veranderen en hoe desastreuze de consequenties zullen zijn voor deze aardbol.

Het wordt dus tijd om na te denken over consuminderen. Of eigenlijk; om slim om te gaan met energie. En slim omgaan met energie is niet alleen slim voor het milieu, maar ook nog eens slim voor de portemonnee. Zo begint het energie besparen langzaam aan een hobby te worden...

Installatie zonneboiler (zomer 2009)

zonneboiler

Op 23 juni 2009 was het dan eindelijk zover. De zonneboiler staat op het dak! Hiermee moeten we ongeveer de helft van onze totale gasverbruik gaan besparen.

De kosten zijn niet mis; 3000 euro. Maar daarvan krijgen we direct al weer 660 euro terug via de subsidieregeling. De verwachting is dat dit in zo'n 7 jaar terugverdiend is.

De zonneboiler warmt water op in de zonnecollectoren en deze warmte wordt via een warmtewisselaar overgebracht op het water in de boiler van 100 liter. Deze is aangesloten op de CV ketel zodat deze al warm water binnen krijgt en dus minder hoeft te verwarmen, of vaak zelfs helemaal niet.

Meer